MALAYSIA boleh dikatakan syurga makanan. Pelbagai jenis makanan lazat
sama ada tradisional,
Timur atau Barat semuanya boleh dinikmati dengan
mudah di negara ini sama ada di gerai, restoran sehingga restoran lima
bintang. Makanan boleh dikatakan punca pelbagai penyakit. Tetapi adakah
makanan tradisional memberikan mudarat kepada kesihatan?
Makanan tradisional seperti rendang, masak lemak, kari, asam
pedas, keropok, kerepek, pulut panggang, seri muka, kuih lopes - sekadar
menyebut beberapa menu - biasanya diadun dengan bahan seperti santan,
kelapa, gula, pulut, sagu, garam dan serbuk perasa secara berlebihan
bagi mendapatkan rasa yang enak serta membuka selera.
Bahan-bahan berkenaan biasanya menyebabkan pelbagai penyakit seperti
diabetes, darah tinggi atau jantung jika diambil secara berlebihan tanpa
kawalan.
Pegawai Penyelidik Kanan, Pusat Penyelidikan Teknologi Makanan, Sains
Makanan dan Keselamatan Makanan, Institut Penyelidikan dan Kemajuan
Pertanian Malaysia (MARDI) Umi Kalsum Hussain Zaki berkata, masyarakat
Melayu sejak lama dulu mengambil nasi sebagai makanan asasi atau ruji
tetapi tidak mendatangkan banyak masalah.
"Kajian menunjukkan masalahnya bukan terletak kepada karbohidrat
tetapi cara dan kuantiti makanan diambil," katanya semasa ditemui di
pejabatnya baru-baru ini.
Menurutnya, Kementerian Kesihatan Malaysia (KKM) mempunyai carta
pemakanan atau piramid makanan sebagai panduan bagi masyarakat untuk
menjadi lebih sihat.
Umi Kalsum berkata, biasanya kita melihat makanan tradisional Melayu tidak seimbang dan tidak mengikut keperluan badan.
"Apa yang penting kita perlu mengambil nasi atau apa juga makanan
dengan kuantiti yang sesuai dengan usia, jantina dan aktiviti seseorang.
Misalnya seorang kanak-kanak memerlukan karbohidrat dan protein yang
tinggi berbanding dengan mereka yang kurang menggunakan tenaga,"
katanya.
Misalnya mengenai makanan segera, Umi Kalsum menjelaskan, tiada
larangan asalkan tidak keterlaluan dan hadkan hanya dua kali sebulan.
"Tapi jangan sesekali tinggalkan sarapan pagi kerana makanan
diperlukan untuk membakar lemak, dan semasa berpuasa jangan sesekali
meninggalkan sahur," katanya.
Akan tetapi jelas Umi Kalsum, amat sukar sebagai pengguna menentukan
berapa kalori yang kita ambil dalam makanan yang kita makan. Berapa
kalori dalam semangkuk nasi? Atau berapa kalori terdapat dalam sepinggan
mi goreng atau nasi lemak? Adakah kalori yang diambil sesuai dengan
keperluan seharian?
"Sebagai pengguna, kita hanya boleh membuat anggaran kalori yang
diambil. Dan apa yang penting, kita seimbangkan apa yang kita makan
setiap hari," katanya.
Umi Kalsum mengambil contoh, sate yang dihidangkan dengan bawang dan
timun amat baik kerana sate yang dibakar menghasilkan agen pengoksidaan
manakala bawang dan timun adalah anti oksida. Ini adalah keseimbangan.
"Masyarakat dahulu walaupun mereka mengambil santan, gula dan garam
berlebihan dalam makanan, mereka menyeimbangkannya melalui mengambil
ulam-ulaman dengan banyak serta membuat kerja berat seperti bersawah dan
berkebun.
"Gaya hidup masyarakat sekarang tidak memerlukan banyak tenaga
seperti mereka yang bekerja di pejabat menyebabkan mereka menyimpan
banyak tenaga dalam badan dan menjadi lemak dan gula.
"Ini menyumbang kepada obesiti dan pelbagai penyakit kronik lain seperti diabetes, darah tinggi dan jantung," katanya.
Seelok-eloknya kawal pemakanan tetapi jangan sampai menahan lapar dan membiarkan badan dalam keadaan kelaparan.
Gula dalam makanan akan dibebaskan menjadi tenaga dan kandungan gula dalam badan dikira dengan indeks glisemik.
Apabila gula dalam darah adalah tinggi, ini akan menyebabkan diabetes dan pesakit memerlukan diet yang berbeza.
Menyentuh tentang makanan tambahan atau suplemen, Umi Kalsum berkata,
jika badan mendapat makanan berkhasiat, suplemen tidak diperlukan.
"Seelok-eloknya ambil bahan semula jadi. Jika selesema selain mengambil vitamin C, apa kata gantikan dengan memakan limau.
"Lagipun vitamin yang berlebihan akan dibuang melalui air kencing," katanya.
Selain itu lakukan senaman dua hingga tiga kali seminggu.
"Anda tidak perlu ke gimnasium kerana kerja rumah juga adalah senaman
ringan yang boleh mengeluarkan peluh dan membakar lemak," katanya.
Umi Kalsum menyarankan masyarakat mengubah gaya cara pemakanan secara
beransur-ansur. Misalnya menggantikan roti biasa dengan roti gandum.
"Bagi mereka yang beragama Islam pula, amalkan berpuasa sunat Isnin
dan Khamis bagi menyeimbangkan makanan yang diambil. Jika makan lebih,
banyakkan senaman.
"Seelok-eloknya masak di rumah dan bawa bekal ke pejabat sebab
makanan yang dimasak sendiri lebih bersih dan berkhasiat," katanya.
Ujarnya lagi, makanan tradisional tidak mengundang penyakit jika ia diambil secara seimbang.
0 comments:
Speak up your mind
Tell us what you're thinking... !