Oleh RABIATUL ADAWIYAH KOH ABDULLAH
Kajian menunjukkan kunyit dapat mencegah kita daripada pelbagai
penyakit. Kita sering mengambil mudah apabila menyebut tentang khasiat
kunyit kerana mungkin bahan ini sering kita temui di dapur.
Di Malaysia terdapat beberapa spesies kunyit liar yang kebanyakannya
digunakan sebagai bahan ubatan tradisional. Antaranya ialah temu pauh
(Curcuma mangga), temu emas (Curcuma zeodoria), temu putih (Curcuma
auriantica), temu hitam (Curcuma aerugtinosa) dan temu lawas atau temu
lawak (Curcuma xanthorthiza).
Lazimnya, kunyit banyak digunakan sebagai bahan ramuan dalam
penyediaan ubat tradisional. Masyarakat kampung menggunakan perahan air
kunyit bersama madu lebah dan minyak lenga untuk menyembuhkan bengkak
hati. Tidak ketinggalan, kunyit berserta ramuan-ramuan lain juga
digunakan untuk mengubati bengkak gusi, sakit dada dan perut, gangguan
haid, dan melancarkan aliran darah. Sebatian kimia daripada kunyit juga
telah dibuktikan dapat digunakan sebagai ramuan penghalau serangga
seperti kumbang beras, anai-anai dan lipas.
Di sebalik keistimewaan kunyit sebagai bahan masakan, pakar-pakar dan
hospital ternama di Amerika Syarikat (AS) dan Eropah memberi perhatian
tentang kehebatan herba ini.
Tahukan anda keistimewaan kunyit terletak pada ekstrak pigmennya yang memberikan warna kuning kepada kunyit?
Pengerusi Inisiatif Global untuk Sistem Tradisional Kesihatan
(GIFTS), Oxford, United Kingdom, Prof. Gerard Bodeker berkata, kunyit
diperakui oleh pakar dan hospital ternama di Amerika Syarikat dan Eropah
untuk mengubat pelbagai jenis penyakit.
Katanya, pigmen yang begitu besar khasiatnya dan berupaya mengubati pelbagai jenis penyakit dikenali sebagai curcumin.
"Curcumin ialah bahan aktif utama yang mampu menguatkan sistem
imunisasi atau pertahanan badan daripada serangan penyakit. Ia juga
dikenali sebagai bahan penyembuh terbaik dalam dunia perubatan
tradisional dan moden.
"Sebiji pil daripada ekstrak curcumin seolah-olah mengambil 20 sudu
teh serbuk kunyit. Pakar perubatan dari Pusat Kanser Texas turut
mendapati, curcumin ada anti oksida yang mampu meneutralkan radikal
bebas dan menjadi punca kepada penyakit barah," jelasnya.
Tambah beliau, radikal bebas ialah bahan kimia yang meresap ke dalam
darah dan merosakkan sel dalam badan. Justeru, curcumin yang mengandungi
komponen bioaktif polyphenol dapat membantu mencegah tanda awal barah.
0 comments:
Speak up your mind
Tell us what you're thinking... !